Relatietip.nl
 

Rouwen, hoe doe je dat.

 

Een rouwproces is altijd een persoonlijke beleving. Daar zijn geen vaste regels voor.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Weblog: Eens komt een rouwproces tot een einde.
 
Op deze pagina kun je weblogs lezen van deskundige hupverleners over een thema. Je kunt deze lezen door op de titel te klikken van het thema.
 
Thema's:
 
Weblog opvoeden. Opvoeden
 
Wanneer hulp nodig is.>>
 
Kinderen en de scheiding.>>
 
Weblog relatieproblemen. Relatieproblemen
 
Mijn emotionele pijn.>>
 
Emotionele pijn in een relatie.>>
 
 
Weblog stress. Stress
 
Leven zonder stress.>>
 
Weblog rouwen. Rouwen
 
Omgaan overlijden dierbare.>>
 
Rouwen..hoe doe je dat.>>
 
 
Rouwen is altijd een persoonlijk belevingsproces. Daar zijn geen vaste regels voor, omdat ieder mens op zijn eigen unieke manier omgaat met gevoelens en emoties.
 
Maar hoe doe je dat dan?
Bij een rouwproces spelen bepaalde aspecten altijd een rol. Gaat het om verlies van een (dierbaar) persoon of verlies van een baan, je huis of andere materi๋le zaken of situaties?
 
Het verlies van je eigen partner is heel ingrijpend. In dit artikel wil ik me beperken tot het verlies van een (huwelijks)
partner, omdat deze vraag wel eens aan mij wordt gesteld. Heel belangrijk zijn dan enkele aspecten die mede bepalend zijn voor de verwerking van je emoties.
 
Hoe was je relatie met je partner.
  • Hoe lang waren jullie samen en hoe was jullie contact ?
  • Lag je op ้้n lijn of waren er verschillen die je kon accepteren van elkaar?
  • Bespraken jullie alles, maar kon je ook samen genieten van stilte en rust thuis of buitenshuis?
  • Hoe was je liefdesleven en had je vertrouwen in elkaar?
  • Deelde je alles of kon en wilde je ook een eigen stukje vrijheid behouden?
  • Was er sprake van dood door ziekte of ongeval?
  • Of ben je om bepaalde redenen uit elkaar gegaan?
Emoties kunnen je maken of breken. Emoties kunnen je soms een verstikkend gevoel geven. Bij verlies van een liefdespartner gaan er immers zoveel emoties door je heen. Het doet pijn, je voelt je verdrietig, eenzaam en in de steek gelaten. Je bent bang en boos en soms wil je je eigenlijk alleen maar verstoppen voor iedereen.
 
Soms ervaar je verwarrende en onverwacht tegenstrijdige emoties. Je kan je schuldig voelen of misschien wel bevrijd van alle zorgen. Je kan je als het ware verdoofd voelen en geen besef van tijd en verantwoordelijkheid meer hebben. Dan vraag je je wel eens af hoelang je dit alles nog vol kunt houden.
 
Je verdriet delen met anderen kan een heilzaam effect hebben. Het is mooi wanneer jij je daarvoor open kunt of wilt stellen. Lotgenoten bijvoorbeeld kunnen jou goed aanvoelen en je hoeft niet alles uit te leggen omdat ze dezelfde pijn hebben moeten verwerken. Weblog rouw en verlies.
 
Wees je er echter van bewust dat een rouwproces eens tot een einde komt. Je geliefde partner is nu helaas uit je leven verdwenen, maar jij hebt alle recht om op je eigen unieke manier je leven weer op te bouwen.
 
Rouwen kan veel tijd kosten. Neem alle tijd om op jouw manier door je rouwproces heen te komen. Niemand kan jou voorschrijven hoe je dat moet doen en laat je vooral niet opjagen door allerlei goedbedoelde adviezen van anderen.
 
Koester je herinnering aan gedeelde momenten die nu zo'n diepe betekenis hebben gekregen. Het is jouw proces en tegelijkertijd ook jouw verantwoordelijkheid om hier zo volledig mogelijk door heen te komen.
 
Rouwen is noodzakelijk en vraagt om discipline. Jazeker, jij bent als enige verantwoordelijk voor je eigen rouwproces. Je hoeft er niet constant mee bezig te zijn, want het leven gaat ook gewoon door. De beslommeringen van alledag zijn eigenlijk een goede afwisseling op jouw emotionele dieptepunten. Immers, wanneer jij aan ้้n stuk door in je verdriet blijft steken, wordt het erg moeilijk om daar steeds weer uit te krabbelen.
 
Weblog rouw en verlies. Een rouwproces kun je ook versnellen. Een rouwproces is nodig om alle gevoelens en emoties de ruimte te geven. Wanneer jij er echter open voor staat kun je, door gebruik te maken van bepaalde oefeningen, ook "versneld" door deze moeilijke periode heen komen. Het is dan beslist niet nodig om je er schuldig over te voelen, omdat je ook nog andere verplichtingen kunt hebben. Denk bv eens aan de zorg voor opgroeiende kinderen, een intensieve baan of andere dringende afspraken die tijd en energie van jou vragen.
 
Had ik het zelf maar eerder geweten. Als ik had geweten hoe makkelijk en eenvoudig die bepaalde oefeningen zijn om sneller door een rouwproces heen te komen, had ik er beslist gebruik van gemaakt. Dan had ik geen 10 jaar nodig voor mijn eigen rouwproces. Mijn man heb ik destijds helaas verloren door ziekte, maar de herinnering aan ons mooie leven samen vormt tevens de basis voor een gelukkig leven met mijn huidige lieve partner.
 
Kies nu voor jezelf, Wil jij ook stappen zetten om het roer om te gooien, of durf jij de uitdaging aan om nu je leven een mooie, nieuwe richting te geven?
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Rouwen, hoe doe je dat