Relatietip.nl
 

Verslaafd aan gamen en spelletjes.

 

Verslaafd aan gamen en internet spelletjes: Zo ontstaan in relaties de relatieproblemen.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Verslaafd aan gamen en spelletjes.
 
Relatietips Ervaringsverhaal:
Je koopt een spel omdat het je leuk lijkt en omdat je er veel over leest of over hoort via de media, hoe duur het is, is dan onbelangrijk. Je wilt het gewoon hebben dus betaal je wat men er voor vraagt. De drang en nieuwsgierigheid, naar t volgende niveau, tijdens het spelen, is al groot maar word ook nog eens groter naarmate je steeds verder komt in het spel, dus blijf je als het ware, dag en nacht spelen. Zelfs de natuurlijke gang van zaken zoals slapen eten, toilet gaan en slapen stel je zo lang mogelijk uit. Als je dan uiteindelijk toe wil geven aan de vermoeidheid en wil slapen word je dat bijna onmogelijk gemaakt door dat het spel gewoon doorgaat in je hooft. Na een korte periode van slaap word je maar met 1 gedachte wakker. Verder gaan met het spelen van het spel. Een nieuwe dementie van gamen is het online gamen tegen spelers over de hele wereld. Bijvoorbeeld World of Warcraft, waar zeker
miljoenen aan meedoen. Een spel wat je moet downloaden op je PC en waar je via een chat ook nog eens met andere gamers over het spel kan praten en tactieken bespreken.
 
Om toch in contact te blijven met je vrienden probeer je ook die enthousiast te krijgen zodat ook zij het gaan downloaden en dus via die chat contact blijven houden. Maar dat je de omgeving niet meer opmerkt en ook bijna de deur niet meer uitkomt dat is een ding wat zeker is.
 
Wil je tijdens een dergelijk online game toch een naam van betekenis krijgen zul je de mogelijkheid moeten creëren om gedurende vele uren het spel te spelen. Je aan te sluiten bij een clan wat betekend dat je een groep opzet waar je altijd mee speelt om zo je punten scoren te verhogen en hierdoor dus hoog op de wereld ranglijst te komen als persoon en met je clan.
 
Het gevoel wat je krijgt als je met een clan Battle een veldslag wint is een gevoel wat nog beter is dan seks. Het gevoel van verliezen is een gevoel van het verliezen van een familie lid. Doordat je tijdens het gamen continue een Controler in je handen hebt of gebruik moet maken van een toetsenbord is het enige voordeel van gamen dat je minder rookt, want ook daar gun je, je zelf geen tijd voor.
 
Een nieuw soort verslaving
We horen het steeds vaker, en het is natuurlijk ook niet gek met al deze nieuwe technieken van tegenwoordig. Game of spel verslaving, is een nieuw soort onder de verslavingen, maar moet zeker niet worden onderschat.
 
Verslaafd aan spelen met Wii, Xbox, Playstation of Nintendo.
Tegenwoordig is het niet alleen de computer die in de huiskamer, slaapkamer of speelruimte staat, nee! We hebben tegenwoordig verschillende keuzen uit diverse soorten spelcomputers, zoals: Wii, Xbox, Playstation, Nintentdo etc. Namen zoals Counter Strike, Quake en EverQuest zijn zeer bekend onder vele jongeren en volwassenen, en zijn voor vele van hen inmiddels een obsessie geworden. Relatietips
 
Het begint als iets onschuldigs. Computerspelletjes horen er tegenwoordig bij in het leven. De meeste mensen kunnen dan ook zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, maar 20% van deze mensen raakt wel in de problemen. En kunnen een spelverslaving ontwikkelen.
 
Ervarings verhaal:
Verslavingsgevoelig? Ik? Dat valt wel mee. Roken heb ik nooit gedaan en drugs zijn aan mij niet besteed. Ja, ik houd wel van een drankje. Maar als ik na het tweede glas lichtelijk dubbel begin te zien, weet ik dat ik mijn grens bereikt heb. En qua snoepen zorgt mijn klein uitgevallen maag er wel voor, dat er niet al te veel rotzooi binnen kan komen. Maar als het op online games aankomt, kan ik me niet langer verschuilen.
 
Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat ik Guild Wars begon te spelen. Dat is een online role-playing game van het kaliber maak-draken-dood-en-vecht-met-dwergen. Je bevindt je in een fictieve wereld, waarin je mét of juist tégen elkaar kunt spelen. Grafisch ziet het er fantastisch uit, de muziek sleept je helemaal mee en de wereld is bijna oneindig groot. Ik schat dat zo'n negentig procent van de spelers man is, ongeacht het geslacht van hun personage. Als vrouw kan ik zonder problemen meekomen met de kerels. Meestal valt het niet eens op dat ik niet een van hen ben, aangezien de personages waar ik het meest mee speel mannelijk zijn. Heerlijk!
 
In de afgelopen twee jaar heb ik precies 1243 uur en 22 minuten in het spel geïnvesteerd. Als ik die uren had gebruikt om te studeren, had ik nu waarschijnlijk de volgende kopstudie al afgerond. Als ik ze had volge maakt met werken, was een wereldreis ongetwijfeld binnen bereik geweest. In plaats daarvan heb ik nu een stel karakters met mooie outfits, goede wapens, een flinke zak met goudstukken en een aantal aardige bereikte doelen. Maar natuurlijk is alles virtueel.
 
Guild Wars is zoals de echte wereld in het klein. Compleet met economie met marktwerking, prijsstijgingen en dalingen, ruzies, opbloeiende liefdes en vriendschappen. De groep mensen die ik regelmatig spreek, "mijn guildies", vormen een bont gezelschap uit allerlei windstreken. Van pubers, studenten en werkende mannen tot een alleenstaande moeder van drie kinderen, die voornamelijk 's nachts, wanneer de kids op bed liggen, inlogt. Er is zelfs een fanatieke oma, die zich heeft opgeworpen als een soort moederfiguur. De groep bestaat voornamelijk uit Nederlanders en Britten, maar ook Belgen, Fransen, Italianen, Noren, Finnen en een verdwaalde Nieuw-Zeelander doen mee. Tussen de missies en opdrachten door bespreken we werk, studie en gezinsleven.
 
Het is echt waar: zodra je eraan begint, vergeet je gemakkelijk al het andere om je heen. Als ik nou nog even dit stukje afmaak, dan kan die ene opdracht er nog net achteraan. Linksaf kan ik dat dorp bereiken, dan verkoop ik meteen even die spullen, en oh, nu komt er een leuke bonus op mijn pad. Hee, daar is die-en-die, hoe zou het met zijn dochtertje zijn? Met enige regelmaat duiken er in de media verhalen op over gamers in voornamelijk Azië, die na drie dagen non-stop spelen plotseling dood neervallen. Een hartstilstand door uitputting is dan meestal de conclusie. De verslaving tot in het extreme doorgetrokken. Nee, wat mij betreft is er één gouden regel: hoe leuk GW ook is, het echte leven gaat altijd voor.
 
Verwaarlozing.
Relatietips Doordat men zich verslaaft, aan het gamen, worden contacten met familie, school en/ of werk verwaarloosd. Ook zien we vaak dat de basisbehoeftes van de mens worden verwaarloosd zoals het eten en de persoonlijke hygiëne. Het is toch moeilijk te begrijpen dat computeren belangrijker is als hygiëne en voedsel. Maar mensen met een gameverslaving zien dit niet meer in omwille van een video of computerspel. Een gameverslaving gaat geregeld gepaard met obsessief/dwangmatig gedrag en het gebruik van drugs. Stel je voor dat je 16 uur achter een stuk een spelletje speelt om
alleen te proberen je score te verhogen en te verbeteren. Om dit vaak vol te houden komen vele van hen ook met drugs in aanraking.
 
Van jong tot oud verslaafd aan gamen.
Gameverslaafden zijn er in alle soorten en maten, het Smit & Jones Kliniek in Amsterdam melde zelfs een geval van amper 8 jaar oud. Zij zijn toen ook begonnen met een onderzoek naar het fenomeen van dwangmatig spelen. Men kwam tot de conclusie dat een persoon met een gameverslaving dezelfde karakteristieken vertoond als een gok en drugsverslaafde.
 
Het dwangmatige spelgedrag bij gameverslaafden is vaak progressief. Voor veel van de gameverslaafden begon het spelen van een game onschuldig met enkele uren in de week, zonder negatieve gevolgen. Naarmate de weken volgden begon de game de overhand te krijgen en begon het gradueel maar gevaarlijk dwangmatiger te worden.
 
Gameverslaafden hebben veelal last van.
 • Obsessieve gedachten
 • Gezondheidsproblemen
 • Schade op lange termijn aan persoonlijke relaties, opleiding en carrière
 
Al deze punten zijn net zo erg als een ander soort verslaving. De symptomen van spelverslaving lijken veelal op de gokverslaving. Spelverslaafden denken: "De volgende keer zal ik gaan winnen." Deze gedachte zorgt er onder andere voor dat men in een dwangmatige cyclus gevangen komt te zitten.
 
Spelverslaafden gebruiken veelal ook stimulerende middelen zoals: RedBull, koffie, sigaretten, softdrugs, speed, of uiteindelijk zelfs cocaïne. Hoe dieper men in zijn verslaving zit hoe ernstiger dit gebruik zal worden. Een gameverslaafde is enkel gefocust op zijn spel, zijn medemens ziet hij of zij niet staan. Waar niet spelverslaafden van kunnen genieten, zal de spelverslaafde niet eens herkennen.
 
Ontkenning van game of spel verslaafden.
Een aantal gameverslaafden kan om te ontkennen dat hij of zij verslaafd is aan gamen, gemakkelijk dagen tot weken stoppen met gaming. Dit kan leiden tot een ontkenning van de gameverslaving wat zeer gevaarlijk kan zijn. Het is zeer misleidend dus probeer hier doorheen te kijken! Bij het ontwennen aan een gameverslaving worden dezelfde symptomen gezien als bij mensen met een chemische afhankelijkheid. Een gameverslaafde heeft hulp nodig die onder andere gegeven kan worden door psychologen, psychiaters en therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van spelverslaving en doormiddel van groepstherapie.
 
Behandeling.
Wil je iets doen aan je verslaving of wil je kijken voor een vriend, familielid of kennis? We geven jou hier ook een overzicht van verschillende instanties en instellingen die jou of je vrienden kunnen helpen te genezen of meer informatie te geven over gameverslaving, computerverslaving etc.
 
Ervarings verhaal:
Het jaar 2010, mijn maat koopt samen met zijn vriendin een eigen huis. Mooi alles opgeknapt en boven op zolder komt een pc te staan. Hij is chef-kok en werkt van 11 uur tot 2300 uur, lange dagen dus (dinsdag t/m zondagavond.) 'S avonds als hij thuis komt even douchen dan even hallo zeggen en naar boven. Achter zijn pc (een online strategie/oorlog spel (naam is me even ontschoten) spelen. Dit was in het begin nog even (denk aan een uurtje). Dit grapje werd met het jaar slimmer, met het gevolg dat hij tot 's morgens vroeg 7 uur nog achter zijn pc zat. Dan er achter wegkroop om snel nog even te slapen. En vervolgens weer naar het werk te gaan. Na 4 jaar en tal van verwoede pogingen van zijn vriendin om de pc het raam uit te flikkeren (niet letterlijk dus) zijn ze uit elkaar gegaan. Huis verkocht en een relatie van 16 jaar naar de knoppen. Dat is nu pas een verslaving, aan die jongen kon je dat niet zien van de buitenkant. Daar moest je hem voor kennen. En ook dat doen we niet meer. Hij heeft nergens meer tijd voor. Wat een dergelijk spel voor een mensen leven kan betekenen, is vrij veel. En kan veel impact hebben op je sociale leven.
 
Tips om het game gedrag van een partner te doorbreken.
 
Opmerking:
In bovenstaande tekst hebben we aangegeven dat ook kinderen meer tijd besteden aan spelletjes spelen op de pc. Dan tijd besteden aan hun huiswerk en hun vrienden kring. Wij willen er op wijzen dat hier een taak, weg gelegd ligt, voor de ouders om er voor te waken dat een spelletje spelen eigenlijk pas kan als het huiswerk na behoren is gemaakt. Hierbij zou u als ouders een tijdsduur moeten afspreken. Wat maximaal aan het spelen van spelletjes op de pc mag worden besteed.
 
 • Ga de confrontatie aan met de gamer en wijs je partner op de verantwoordelijkheden die er ook nog naast, het spelen van spelletjes, zijn.
 • Spreek tijdsduur en tijdsstip af, wanneer er ge- gamed kan en mag worden.
 • Doorbreek het teveel gamen door andere afspraken te maken buitenshuis.
 • Laat game attributen thuis tijdens een vakantie.
 • Probeer weekenden game vrij te houden en vul het in met andere leuke dingen samen of met het gezin.
 • Erken dat je een probleem hebt. Besef tevens dat je dit niet alleen kunt oplossen en aanvaar hulp. Hetzij van specialisten maar ook van je partner.
 • Zorg ervoor dat je voor dat je gaat gamen, al je andere verplichtingen na gekomen bent en dat dus niemand het gevoel meer krijgt dat je, je omgeving alsnog weer vergeten bent.
 • Wederzijds begrip en geduld is belangrijk. Hopelijk is hiervan veel in huis.
Relatietips
 • Maak expres afspraken met vrienden buiten de deur zodat je geen behoefte ontwikkeld om te gamen. Maar ga ook leuke dingen doen met je gezin binnen in huis als bijvoorbeeld een bord spel spelen.
 • Maak het dwangmatige gamen bespreekbaar met je partner en probeer samen je game gedrag te doorbreken.
 • Bespreek wat je zocht, door te gamen en wat je gevonden hebt. Probeer uit te leggen waar de drang om te blijven gamen door ontstaat.
 • Wanneer een relatie dusdanige schade heeft opgelopen door het game gedrag adviseren we om eens een gesprek aan te gaan met je huisarts die je door kan verwijzen naar instanties die je kunnen en willen helpen om in eerste instantie je relatie weer beter op de rails te krijgen.
Hier onder staat tevens een aantal adressen die ook gespecialiseerd zijn in het verhelpen van game verslaving. Ook om als partner van een game verslaving je verhaal te doen en advies te vragen hoe je, je partner het beste kan begeleiden
 
Instelling en organisatie voor gameverslaafden:
Een ambulante behandelingsprogramma voor spelverslaafden. Website: Addictioncare.
 
Volgens de directeur van een verslavingsinstituut is het fenomeen van de gameverslaving niet meer tegen te gaan. "Een praatje maken, lichamelijk contact zoals een hand op de schouder, zelfs oogcontact maken, ze zijn het verleerd, lijkt het."
 
De 21-jarige Tim over zijn verslaving: "Ik zat twintig uur per dag te gamen, zeven dagen per week. Ik had vier tv's op mijn kamer, met op elk scherm een ander spel - racen, schieten, een fantasy-game. Ik at alleen maar vet voedsel, zodat ik op een gegeven moment 150 kilo woog. Koken deed ik niet, dat duurde te lang en dan raakte ik te veel uit mijn concentratie: dan moest ik weer opnieuw beginnen en dat vond ik zonde. Plassen deed ik in een fles die op de grond stond. Daarnaast gebruikte ik cocaïne om langer door te kunnen gaan."
 
Een game spelen is leuk en bedoeld voor ontspanning. Houd het leuk en laat het nooit zover komen dat het je relatie en andere sociale contacten en vaardigheden, in gevaar brengt.
 
Addictioncare Particuliere GGZ instelling voor de verslavingszorg.
Vestiging Breda
Baronielaan 18
4818 RA Breda
Telefoon: 040 - 20.27.367
Website:  Addictioncare.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Verslaafd aan gamen en spelletjes