Relatietip.nl
 

Partner met een koopverslaving.

 

Heeft jouw partner een ziekelijke drang tot het kopen van dingen die niet nodig zijn.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Koopverslaving en koopziek.
 
Relatietips Een algemeen heersende opvatting is dat alleen vrouwen zich schuldig maken aan ziekelijk koopgedrag. Dat is echter niet zo. Ook mannen kunnen er wat van. Ze geven hun geld niet zo zeer uit aan kleding, maar wel aan ander uiterlijk vertoon als auto's en dure audiovisuele apparatuur. Status speelt daarbij een grote rol.
 
Om als shopaholic van een koopverslaving af te komen, heeft het meer zin om de bron aanpakken dan het koopgedrag zelf. Ga niet winkelen als je niet lekker in je vel zit. Om je zinnen te verzetten kun je beter een goede film huren, uitwaaien op het strand, met vrienden afspreken om te gaan sporten, maar ga daarna dan vooral niet met z'n allen gezellig winkelen. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen zonder dat de
portemonnee (al te ver) open hoeft. Mocht je toch voor de bijl gaan, zie dat dan niet als een persoonlijk falen maar probeer ervan te leren. Wat ging er fout en hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer wel sterk genoeg in je schoenen staat om de verleiding te weerstaan?
 
Als niets helpt, is het verstandig om eens met de huisarts, therapeut partner, familie of een goede vriend(in) te praten over de onderliggende oorzaken van de koopverslaving. Met hun hulp kun je ervoor zorgen dat winkelen leuk blijft.
 
Wat als je geen geld hebt om mooie spullen te kopen en het toch doet? In Nederland heeft 2 tot 8% van de mensen last van koopverslaving. Dit zijn een half miljoen mensen!
 
In de VS is de term "shop-aholic" inmiddels ingeburgerd. De persoon in kwestie lijdt -in medische termen- aan oniomanie. In goed Nederlands: een stoornis waarbij de drang om te kopen continu aanwezig is. Een telaag gehalte van de chemische stof serotonine in de hersenen zou de boosdoener zijn. Het gevolg is een koopobsessie. Weerstand bieden is er niet bij. Stoppen al helemaal niet. Door de kick van het kopen kun je weer een poosje vooruit.
 
Wat is koopverslaving precies?
"Bij een koopverslaafde bouwt zich eerst een enorme spanning op. Vervolgens kan hij de impuls om iets te kopen niet weerstaan. Als er iets gekocht is, geeft dat een enorme kick. Daarna volgt direct de ontgoocheling. Vervolgens komt die spanning weer. Het is een cyclus, die moeilijk doorbroken kan worden. Het kan het sociale leven van mensen en hun werk heel sterk ontregelen.
 
Oorzaken top 5 van koopverslaving.
1. Veranderingen omgang met geld. (lenen, creditcards)
2. Opgejaagd gevoel, depressief of eenzaam.
3. Gevoel van tekortkoming in de jeugd
4. De eerste baan. (eindelijk zelf beschikking over geld)
5. Beschikbaarheid. (zondag & avondopenstelling)
 
Beantwoord het onderstaande vragenlijst om te kijken of u partner misschien veel of een beetje koopverslaafd is. Of eigenlijk helemaal niet. Wanneer u het grootste gedeelte van de vragen met een duidelijke JA beantwoord, is het direct nodig dat u het koopgedrag van uw partner drastisch gaat aanpakken en of hulp gaat zoeken.
 
 1. Koopt uw partner dingen en verbergt hij of zij deze dan, zodat je ze niet ziet, of je kinderen, of je ouders?
 2. Uw partner koopt omdat het hem of haar een kick geeft. En niet omdat het nodig is.
 3. Maakt uw partner zich meer zorgen over hoe je aan het geld komt dan dat hij of zij wil uitgeven, dan over hoe je het verdient?
 4. Speelt je partner een soort schulden roulette, met andere woorden: vult hij of zij het ene gat met het andere?
 5. Koopt je partner impulsief dingen die jullie niet nodig hebt of die jullie je niet kunnen veroorloven?
 6. Ga je partner winkelen omdat hij of zij zich down voelt en zijn of haar stemming wilt verbeteren?
 7. Probeert je partner onnodige aankopen te rechtvaardigen door te zeggen dat ze afgeprijst waren. Of dat hij of zij voor het werk nodig heeft. Of alvast bewaart voor de verjaardag van een vriendin. Doet hij of zij bijvoorbeeld het hele jaar door alvast inkopen voor Kerst?
 8. Vindt hij of zij het bijna altijd onmogelijk zich aan het boodschappenlijstje te houden als hij of zij aan het shoppen is. Of geeft zij of hij altijd meer uit dan jullie hebben voorgenomen?
 9. Moeten jullie continu een beroep doen op het spaargeld of bouwen jullie ondanks dat je beiden goed verdient geen reserve op?
 10. Heb je het gevoel dat het geld bij je partner door de vingers glipt, dat je niet weet waar het blijft?
 11. Maak je partner grapjes over de overvloed aan spullen die jullie, hij of zij hebben gekocht?
 
Wanneer je bovenstaande vragen merendeels met Ja beantwoord hebt, adviseren wij u hieronder met de volgende tips waarin ook u, als partner van een koopverslaafde, een grote rol in speelt:
 
Relatietips
 • Bespreek samen, dat het noodzakelijk is dat u samen overgaat tot het besteedbare minimale budget contant geld wat u per week mag uitgeven.
 • Laat niet toe dat de partner gaat winkelen wanneer hij of zij down of depressief is.
 • Zorg ervoor dat de creditcards niet vindbaar zijn of sluit ze af. Ook pinpassen niet laten slingeren. De koopverslaafde heeft alleen baat bij cash geld. Op is op. Hierdoor leert men omgaan met het budget dat verdeeld moet worden over de periode dat men het beschikbaar heeft. En men het moet opsparen wanneer met over wil gaan tot een duurdere aanschaf.
 • Voorkom dat de koopverslaafde alleen gaat winkelen. Laat een vriend of vriendin meegaan die wel nee kan zeggen.
 • Praat over uw probleem met vrienden, familie en partner. Vraag familie en vrienden, niet aan te komen met verhalen over uitverkoop en of koopjes die ze gezien hebben in folders, winkels en kranten.
 • Zoek hulp bij hulpverlenende instanties die bekend zijn met verslavingsproblematiek. En laat u en uw partner begeleiden.
 • Bespreek uw probleem met uw huisarts of een vertrouwensarts.
 • Bespreek wanneer een aankoop plaats moet vinden en denk eerst goed na over de aankoop. (hebben jullie het wel echt nodig?) Door het eerst te bespreken voorkom je impulsief koopgedrag. Een gedrag waar de koopverslaafde zich in moet leren beheersen.
Relatietips
 • Wanneer de koopverslaafde zich heeft kunnen houden aan shoppen 1x per week, bespreek de uitdaging om de grens naar 1x per 2 weken en hierna 1x per maand te verleggen.
 • Stel voor, om van uw gereserveerde shopping reserve toch nog iets over te houden wat u dan kunt sparen voor een grotere uitgave of voor de spaarrekening. En zie dat als een door u behaalde overwinning.
 • Stel voor, aan de koopverslaafde, om een overdaad aan spullen, die er zijn ontstaand door het koopgedrag, te verkopen. Help als partner de koopverslaafde de juiste keuzes te maken van wat er allemaal verkocht kan worden. Wanneer de koopverslaafde geen keuzes kan maken wees dan als partner sterk en maak de keuze zelf.
 • Het is zeker van wederzijds belang om spullen te gaan verkopen wanneer er door het koop gedrag van de koopverslaafde ook nog eens financiŽle problemen zijn ontstaan om spullen weer te verkopen. Probeer de verkoopverslaafde hiervan te overtuigen.
 
Ervaringsverhaal:
Ik ben nog maar 21 jaar en heb al een schuld waar je een hele mooie auto van zou kunnen kopen. Ik heb (of eigenlijk had) een ziekelijke drang tot het kopen van dingen die ik niet nodig heb. Ik ben in staat een maandsalaris in 3 dagen tijd uit te geven, en naderhand weet ik niet eens waaraan ik het heb uitgegeven. Toen mijn moeder mijn moodswings, driftbuien, huilbuien, en soms plotselinge depressiviteit bij mijn koopdrang optelde kwam zij tot de conclusie dat ik hetzelfde probleem heb als enkele andere vrouwen in mijn familie: een tekort aan de stof serotonine. Eigenlijk is dit een raar soort adrenaline. Er zijn medicijnen verkrijgbaar om je serotoninespiegel op peil te houden. Ik wil iedereen die zich herkent in mijn verhaal aanraden naar de huisarts te gaan. Het hoeft niet bij iedereen om serotonine te gaan, maar hij of zij kan je helpen!
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Partner met een koopverslaving