Relatietip.nl
 

Partner met een gokverslaving.

 

Voor jouw partner is een gokverslaving te boven komen een ingewikkeld proces.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Partner met een gokverslaving
 
Partner met gokverslaving. Gokken is een bezigheid die voor miljoenen mensen incidenteel plezierig kan zijn, maar zoals met de meeste activiteiten die het beloningssysteem van de hersenen aanspreken is verslaving voor een klein segment van de bevolking een wezenlijk risico. Als je denkt dat jouw partner met een gokverslaving te kampen heeft, is het belangrijk om de kwestie op de juiste wijze te benaderen zodat je hem of haar niet vervreemdt of boos maakt. Een verslaving te boven komen is een ingewikkeld proces. Dit artikel geeft je enkele handvatten om met dit probleem om te gaan.
 
Oorzaken en gevolgen
Gokverslaving heeft te maken met een gebrek aan impulsbeheersing en heeft de geest van mannen en vrouwen, jong en oud in de greep. Wanneer een persoon gokt is de invloed op het brein vergelijkbaar met die van alcohol en verdovende middelen: het beloningscentrum van de hersenen wordt gestimuleerd bij winst en dit zorgt ervoor dat hij/zij verder speelt. Uiteraard leidt dit tot snelle uitputting van geldreserves, stapelen schulden zich op en ziet de persoon zich in veel gevallen geneigd om via misdaad zijn/haar verslaving te bekostigen.
 
Benadering en behandeling van gokverslaving
De eerste stap om te zorgen dat gokken het leven van een dierbare niet overneemt is actie te ondernemen voordat er geen remmen meer aan is. Dit kan door het in de kiem te smoren door middel van voorlichting. In Nederland schrijft de nieuwe wet kansspelbeleid bijvoorbeeld voor dat elke provider van kansspelen, online casino's inbegrepen, zijn spelers moet voorlichten over de gemoeide risico's en wat mogelijke hulplijnen zijn. Dit is belangrijk, maar bij een beginnende verslaving komt voorlichting vaak te laat. Ontkenning van het probleem, stiekem spelen en gespannenheid zijn hierbij duidelijke signalen.
 
Onmisbaar bij het overkomen van een gokverslaving is het kunnen rekenen op mensen die je dierbaar zijn. Als je vermoedt dat je partner zulke problemen heeft, ga dan een gesprek aan en benader het onderwerp vanuit je liefde, zorg en betrokkenheid. Het is niet nodig om een sensationele interventie te doen of andere extreme stappen te ondernemen tenzij je partner geen spijt heeft en alle andere middelen zijn uitgeput. Aangezien de meeste behandelingsmethoden van psychologische aard zijn is het raadzaam om je huisarts te raadplegen en eventueel om een doorverwijzing te vragen. In sommige gevallen worden slaap- of kalmeringsmiddelen, antidepressiva of middelen zoals Ritalin voorgeschreven.
 
Langetermijnherstel
Een verslaving overwinnen is een langdurig proces, dus het zal helpen om aan de zijde van je partner te zijn tijdens de behandeling. Als je denkt dat je hier niet tegen opgewassen bent, schakel dan de hulp in van een psychologische professional of counselor om een beeld te krijgen van de weg naar het herstel. Jouw rol is die van liefhebbende supporter, en je partner moet dat begrijpen en er dankbaar voor zijn.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Partner met een gokverslaving