Relatietip.nl
 

Irritaties en ergernissen in een relatie.

 

Tips bij irritaties en ergernissen van mannen en vrouwen in een relatie.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Tips bij ergernissen en irritaties in een relatie.
 
Veel voorkomende irritaties bij vrouwen zijn bijvoorbeeld het overal laten slingeren van vuile sokken, of andere kleding stukken. Het dopje niet op de tube tandpasta doen. Veel voorkomende irritaties bij de mannen zijn bijvoorbeeld het gezeur over bovenstaande punten.
 
Vaak zijn deze problemen goed op te lossen, mits je erover praat en het niet bij je houdt. Praten is voor sommige mensen niet het makkelijkste onderdeel van de relatie. Praten moet je leren. En het is goed als beide partners hier begrip voor hebben. Hierdoor wordt het praten een stukje makkelijker en door vaak te oefenen is de kans groot dat het steeds gemakkelijker gaat. Belangrijk bij het praten is dat er geen verwijten naar elkaar gemaakt worden die kwetsend of ongegrond zijn. Ook luisteren is niet voor iedereen een simpele vaardigheid. Luisteren moet je ook leren. Bij het luisteren naar je partner is het belangrijk om niet gelijk een antwoord of oplossing klaar te hebben. Soms kan alleen luisteren al genoeg zijn om het ongenoegen bij de partner weg te nemen. Voor diegene die erg veel problemen hebben om zich mondeling uit te drukken kunnen beter hun gevoelens en ongenoegen op papier zetten. De tekst kan in bijzijn van de andere partner gelezen worden en hierna worden besproken.
 
Relatietips Er zijn 2 soorten irritatie's.
De oplosbare en de eeuwige. Zowel de oplosbare als de eeuwige irritatie's hoeven geen blijvend probleem te zijn. De eeuwige irritatie's kunnen simpelweg niet opgelost worden. Belangrijker dan de oplossing is de manier waarop je elkaar behandeld terwijl je samen met een irritatie leert omgaan. De beste manier om met dit soort problemen te leren omgaan is compromissen sluiten, dus ja, een beetje water bij de wijn doen. En vergeet vooral niet dat je dit aan elkaar beloofd hebt.
 
Een gezonde relatie is niet vanzelfsprekend.
Daar moeten beide partners aan werken, ook met irritatie's en ergernissen. Vanaf het begin van de relatie is het belangrijk om met elkaar te communiceren. Communiceren is altijd belangrijk, maar in een relatie is het van essentieel belang.
 
Ergernissen, en nog veel meer irritaties.
Als partners elkaar leren kennen, en als de liefde het enige is waaraan gedacht wordt, lijkt de partner de "perfecte" partner. Kaartjes worden gestuurd, telefoontjes, e-mail, chatten en sms’jes je krijgt er geen genoeg van. Langzaam kunnen dingen veranderen en kom je erachter dat ook de "perfecte" partner zo zijn of haar minder leuke kanten heeft. Er kunnen kleine ergernissen ontstaan en die kunnen zorgen voor spanningen. Maar zijn deze kanten wel echt zo minder goed? Is het vaak niet een manier van denken en ervaren? Kunnen de ergernissen soms ook niet bij je zelf liggen? Jij bent toch diegene die zich er aan ergert?
 
Ergernissen van de partner kunnen ook stof om na te denken zijn. Relatietips
Want probeer de ergernis ook eens van de andere kant te bekijken. Stel dat hij de toiletbril altijd omhoog laat staan en nooit naar beneden doet. Jij doet de bril toch ook niet omhoog voor hem? Dan lijken ineens de ergernissen minder vervelend dan ze daadwerkelijk zijn. En waarschijnlijk heeft je partner dezelfde ergernissen, alleen dan vanuit zijn/haar oogpunt gezien. Jij bent opgeruimd en netjes, hij kan daardoor nooit iets vinden. Hij is slordig en makkelijk en daardoor kan jij ook niks vinden.
 
Gebeurtenissen die voor ergernissen kunnen zorgen zijn;
 • De toilet bril die altijd omhoog blijft staan.
 • Sokken en ondergoed dat overal rondslingert.
 • De tv net even te hard bij een specifiek tv programma.
 • Flirten met anderen.
 • Het scheermesje wat geleend wordt.
 • Tijdens een ontspanningsmoment wordt je steeds gestoord door je partner.
 • Urenlange telefoongesprekken over een voor jou erg onbelangrijk onderwerp.
 • En zo zijn er nog veel meer dingen te noemen.
 
Relatietips Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend.
Ze hebben andere gedachten, interesses en belevingen. Ze gedragen zich anders en kijken anders tegen bepaalde dingen aan. Waar vrouwen een probleem van kunnen maken, is voor mannen geheel onduidelijk en andersom. Ieder mens heeft zo zijn eigenaardigheden, maar bedenk je ook dat je veel terug krijgt van die partner. Liefde, genegenheid, warmte, vertrouwen, een steun en toeverlaat maar bovenal iemand die jou accepteert met al je eigenaardigheden. Vaak komen ergernissen voort uit een
manier van omgaan met de situatie. Beide partners reageren op hun eigen manier op bepaalde situaties.
 
Voorbeeld vanuit het oogpunt van de man:
Een man kijkt voetbal op tv. De vrouw vindt dat het tijd is voor een goed gesprek. De man heeft hier nu helemaal geen behoefte aan en zet de tv wat harder. De vrouw reageert door te zeggen dat hij niet wil luisteren en dat het hem dus niet interesseert. Hij begrijpt hier niets van en laat het maar zo.
 
Voorbeeld vanuit het oogpunt van de vrouw:
Nu kijkt de vrouw naar haar favoriete soapserie. De man wil zijn verhaal van de werkdag kwijt en begint te praten tegen de vrouw. De vrouw reageert door te zeggen dat ze daar nu even geen tijd voor heeft. Hij zegt haar dat ze dus niet meer met het verwijt hoeft te komen dat hij nooit luistert. Zij doet het nu ook niet.
 
Soms kan de ergernis ook bij jezelf liggen. Jij maakt het tot een ergernis. Want hoe erg is het nou eenmaal dat hij de toilet bril omhoog laat staan? Jij bent degene die zich eraan ergert en hoe vaker je eraan denkt, hoe erger je het gaat vinden. Je voedt zelf dus je eigen ergernis. Als jij het accepteert en ermee leert leven, zul je zien dat het een stuk makkelijker wordt.
 
Relatietips Relatietips Relatietips
 
Hoe kan je omgaan met ergernissen.
 • Accepteer dat ieder mens zo zijn eigen dingen doet op zijn eigen manier. Dit hoeft niet jouw manier te zijn.
 • Bespreek de ergernissen met elkaar en spreek af dat jij het ene zal proberen te laten als je partner het ander probeert te laten.
 • Geven en nemen. Jij wat punten die je niet wil of kan veranderen, je partner ook wat punten die zo zullen blijven. Accepteer dat.
 • Vraag je af wat en waarom bepaalde dingen je zo ergeren en irriteren. En of het echt een reden is om je daaraan te ergeren.
 • Als je genoeg om elkaar geeft, probeer dan met de wederzijdse ergernissen te leven. Lach erom en laat het zo. Dat maakt de relatie nu juist zoals hij of zij is.
 • Vraag je af of jij hem / haar niet irriteert en hij / zij daardoor jou weer irriteert.
 • Vertel hem / haar wat jou irriteert. Hij / zij kan geen gedachte lezen en zal er niets aan doen als jij het hem niet aangeeft.
 
En tot slot
Zo lang je open staat voor elkaar, respecteert en accepteert, geeft en neemt, zal de ware liefde overwinnen. Perfect zijn is onmogelijk. Je partner is niet perfect en jij bent het ook niet. Maar door elkaar te accepteren zijn jullie beide perfect.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Irritaties en ergernissen in een relatie