Relatietip.nl
 

Partner met internetverslaving.

 

Mijn partner is verslaafd aan internet. Mijn relatie lijdt vreselijk onder die internetverslaving.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Partner verslaafd aan internet.
 
Leven in een eigen wereld.
Relatietips Internetverslaving is een van de jongste verslavingen, waar we in de toekomst op grotere schaal mee te maken zullen krijgen. Wat het internet precies zo verslavend maakt, is nog niet helemaal bekend. Wel is duidelijk dat een internetverslaafde voldoet aan de criteria die ook voor andere verslavingen worden gehandhaafd.
Internet heeft een zo belangrijke rol ingenomen in het dagelijkse leven, dat het niet meer weg te denken valt. Thuis, op school en tegenwoordig ook in supermarkten, internetcafés en op een groeiend aantal andere plekken kun je de virtuele ruimte in.
 
Voor velen is internet het medium met het hoogste gehalte aan informatie en vermaak; als je wilt, heb je 24/7 toegang tot een constant stimulerende en anonieme wereld. Persoonlijke contacten, maar ook problemen die om een oplossing in de echte wereld vragen, kunnen op gegeven moment op de achtergrond komen te staan. School- en werkprestaties lijden er in toenemende mate onder. Als je niet meer met, maar ook niet zonder kunt, spreken we van een verslavingsprobleem. De klassieke symptomen van groeiende tolerantie (steeds meer nodig hebben), ontwenningverschijnselen, stemmingsschommelingen en het laten verwateren van sociale contacten vinden we ook bij internetverslaafden terug.
 
Internet verslaving kunnen we weer onderverdelen in de volgende verslavingen.
 
  • Chat verslaving.
  • Game verslaving.
  • Porno Cyberseks verslaving
  • Online Dating (Verslavend?)
 
Als je wilt weten of je internet/computer verslaaft, bent of daar nog over twijfelt, stel dan de volgende vragen aan jezelf. En beantwoord ze eerlijk met een duidelijk ja of nee:
 
- De tijd uit de ogen verloren terwijl je online bent?
- Boos en geagiteerd als je onderbroken wordt?
- Check je de mail meerdere keren per dag?
- Geïrriteerd als je niet online mag?
- Ben je structureel online in plaats van verplichtingen na te komen?
- Ben je liever online dan met vrienden?
- Trek je niets aan van afgesproken tijdslimieten?
- Lieg je over je online tijd of ga je eventjes als er niemand is?
- Ben je vaker moe en/of geïrriteerd dan voordat je online ging?
- Denk je vaak aan het internet als je niet bij de computer bent?
Relatietips
 
Margriet verteld:
Wanneer je als volwassene voor het eerst daadwerkelijk het "internetten" ontdekt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je weet dat het er is en dat er veel mogelijkheden zijn, maar als je er dan werkelijk voor staat heb je het gevoel er alles uit te moeten halen wat voor jou mogelijk is.
 
Je gaat op zoek naar nieuwe informatie over je hobby's, of je zoekt andere bronnen om te praten over je hobby, wat boven aanstaat, is dat je steeds meer wil. Je krijgt het gevoel dat je nog lang niet alles gehad hebt en je blijft zoeken. Wat dus ten kostte gaat van alles en iedereen om je heen. Het gaat soms zo ver dat wanneer de kinderen met opdrachten van school thuis komen, wat een werkstuk of een boekbespreking kan zijn, jij aangeeft dat jij de informatie wel even opzoekt die de kinderen nodig hebben. Wanneer je voor je gevoel de ene bron hebt uitgeput, grijp je direct weer een ander onderwerp aan om hiervoor weer nieuwe bronnen te mogen gaan zoeken. Kinderen worden op de bank gezet met een boterham voor de tv zodat jij op internet je missie kan uitvoeren. Je hoort inderdaad niets meer van wat er buiten je om gebeurd en je vind het lastig dat je het internetten moet onderbreken om je boodschappen te doen. Het naar bed gaan om eens van een nachtrust te gaan genieten word steeds langer uitgesteld, totdat blijkt dat je van een dag een nacht maakt en van de nacht je dag. Op het moment dat er dan een vakantie besproken word breekt het zweet je uit. Het idee dat je gedurende 2 weken zonder internet door zal moeten zien te komen lijkt een onmogelijkheid. Het idee dat je nieuwe informatie bronnen zal missen, is iets waar je al helemaal niet aan moet denken en een paniek gevoel maakt meester van je.
 
Relatietips Midden in je vakantie merk je dat je wel degelijk zonder die PC kan en dat er eigenlijk veel meer is om van te genieten dan alleen een vierkant scherm en een toetsenbord. Tevens merk je dat je beter slaapt en tot rust komt. Het gevoel word wat minder dwangmatig en je dagelijkse leven word weer wat ontspannen. Ineens "moet" het niet meer. Wanneer je weer thuis bent en toch weer even gaat zoeken naar wat dan ook, besef je "al was ik 6 weken weg gebleven, de informatie die je zoekt of graag wil hebben, zal er altijd blijven staan en is er gewoon wanneer jij er tijd voor hebt om het
te vinden". Hiernaast zijn je sociale contacten veel belangrijker dan het hele internet. Er is leven naast de computer en zijn internet.
 
Hoe doorbreken we internetverslaving:
Als je relatie begint te lijden onder jou afwezigheid doordat je meer tijd achter de computer en op internet besteed; Als men de opmerking gaat maken: "ik wist niet eens dat je thuis was"; Als je er op attent gemaakt word en blijkt dat er niet meer gecommuniceerd word; Als blijkt dat alles moet wijken voor jou behoefte aan internet, dan word het tijd dat deze manier van het dagelijks leven doorbroken moet worden.
 
  1. Een mogelijkheid om internetverslaving te doorbreken konden we al een beetje lezen in het bovenstaand Ervarings verhaal namelijk een vakantie organiseren waar je de mogelijkheid niet hebt om achter een PC te gaan zitten. En heel bewust bezig te zijn met je gezin en je partner. Zorg ervoor dat verveling niet om de hoek komt kruipen zodat je gedachten weer af kunnen dwalen naar het "internetten".
  2. Spreek een tijd, dag en tijdsduur af met jezelf maar ook met je gezin, zodat men weet dat je aan het internetten bent maar ook wanneer je weer aanspreekbaar bent.
  3. Zorg ervoor dat je voor dat je gaat internetten, al je andere verplichtingen na gekomen bent en dat dus niemand het gevoel meer krijgt dat je, je omgeving alsnog weer vergeten bent.
  4. Maak expres afspraken met vrienden buiten de deur zodat je geen behoefte ontwikkeld om te internetten. Maar ga ook leuke dingen doen met je gezin binnen in huis als bijvoorbeeld een bord spel spelen.
  5. Maak het dwangmatige internetten bespreekbaar met je partner en probeer samen je internet gedrag te doorbreken.
  6. Bespreek wat je zocht op internet en wat je gevonden hebt. Misschien had je het ook wel in een krant kunnen lezen of op de tv kunnen zien.
 
Of bovenstaande adviezen voldoende zijn kunnen we nu nog niet met zekerheid zeggen. We staan met informatie over internet verslaving nog maar in de kinderschoenen. En het duidt op een van de "jongste" verslavingen.
 
De duidelijke harde kreten om hulp zijn er al wel.
Gespecialiseerde hulpverleners zijn er ook nog niet. Indien dat wel zo mocht zijn willen wij graag van hun horen hoe zij deze mensen helpen. Zodat wij de mensen, die op onze website vragen hebben, naar deze gespecialiseerde hulpverleners kunnen verwijzen.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Partner met internetverslaving