Relatietip.nl
 

Ons kind is een huilbaby.

 

Ons kind is een huilbaby. Onze relatie lijdt er onder. Wij zijn gesloopt, ons kind kan niet slapen.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Ons kind is een huilbaby.
 
Mijn kind kan niet slapen.
Relatietips Als de kleine de hele nacht rondspookt, trek dat een zware wissel op de ouders. Er is nog maar nauwelijks energie om goed te kunnen functioneren op het werk, laat staan je relatie, ook die wordt ernstig op de proef gesteld. In een ideale wereld slapen alle kinderen iedere avond braaf in hun bed. Kunnen ouders aandacht schenken aan elkaar en hun relatie en begint iedereen de dag met voldoende energie. In de echte wereld is dit een illusie. De realiteit is dat veel kinderen slecht slapen en het avondritueel een grote strijd is.
 
Normaliter slapen kinderen gemiddeld 10 tot 12 uur. Maar wat als het normale slaappatroon ontbreekt? Dit kan zijn vanwege aanwijsbare medische redenen maar vaker nog zit je als ouders met de handen in het haar omdat er helemaal niets te vinden is waardoor je kroost niet wil slapen. Je bent dan alleen maar bezig met overleven in een periode van stress en chronisch slaapgebrek en hoofdpijn als het, niet willen slapen, ook nog eens gepaard gaat met veel gehuil, geschreeuw en gejengel. Dat hakt erin, niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook in de relatie. Wij kunnen ons voorstellen dat huwelijken hierdoor op de klippen lopen. Zeker wanneer moeder enkel en alleen maar bezig is met het kind tot bedaren te krijgen en uiteindelijk uitgeput in bed kruipt, en er voor manlief geen tijd en energie meer over is.
 
Relatietips Ervaringsverhaal:
Sandra verteld: ”Onze kinderen, nu 6 en 2 jaar oud, hebben ons hele nachten bezig gehouden. De oudste werd in het eerste jaar zonder uitzondering elk uur wakker. Daarna volgde een periode dat hij, nog maar, een paar keer per nacht wakker werd. Hij was al 4 jaar toen hij voor het eerst een nacht doorsliep. Ook de jongste werd het eerste jaar steevast elke twee uur wakker. Als hij hetzelfde patroon heeft als de oudste hebben we nog wel een paar jaar voor de boeg dus”.
 
Inge verteld: “Onze zonen waren redelijke slapers maar onze dochter van 3,5 jaar heeft een heel ander idee over naar bed gaan. Als baby was ze al overprikkeld. Ze sliep geen
nacht door. Het leek wat minder te worden toen ze 2 was maar nog geen half jaar later begon de ellende opnieuw. Hoe vaak we niet midden in de nacht wakker worden van haar gegil omdat ze enge beesten onder het bed ziet, hopeloos word je er van“.
 
Ouders in deze situatie trekken een grote trukendoos open om hun kind beter te laten slapen. Bijvoorbeeld: Inbakeren, in bed nemen, extra voeding, laten huilen, om de 10 minuten pas gaan kijken. Noem het allemaal maar op. Je kunt het zo gek niet verzinnen of men heeft het wel geprobeerd. Maar niks werkt. Men gaat zelfs denken dat het aan hen zelf ligt en dat ze iets verkeerd doen, terwijl men daar eigenlijk niet over hoeft te twijfelen.
 
De effecten van niet slapende kinderen zijn immens. Je bent moe tot op het bot en wanneer je allebei als ouders dan ook nog een baan hebt dan maakt dat het er allemaal niet gemakkelijker op. Op het werk gebruik je het laatste stukje energie om nog maar zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Eenmaal thuis begint alles weer opnieuw.
 
Je leeft in een waas. Je hebt chronisch slaapgebrek en het ondermijnt je persoonlijkheid. Het kan zelf zijn dat je neerslachtig word en of depressief. Alles word je teveel en je concentratie vermogen neemt af. Je wordt vergeetachtig en kribbig. Je verzorgt je zelf minder. Je wordt zo wanhopig moe want je pleegt roofbouw op jezelf. Natuurlijk gaat zich dat wreken want je bent lichamelijk en geestelijk uit balans. Huishouden, werkt, relatie, familie en vrienden, de zorg voor de kinderen, alles wordt zwaar. Mensen om je heen begrijpen je niet meer en jij hen niet. Relaties verkoelen. Maar je hebt geen keus, je moet verder, zet je blik op oneindig en probeer vooral niet om te vallen.
 
Ervaringsverhaal: Relatietips
Erik verteld: "(echtegenoot van Sandra) Kinderen die niet slapen zijn absoluut van grote invloed op je relatie. Je krijgt ook het gevoel dat je aan alle kanten faalt. Je kunt veel minder hebben, zeker van je partner en dat terwijl die het ook zo moeilijk heeft. Maar het is ook de enige op wie je, je durft af te reageren. Je relatie wordt ernstig op de proef gesteld op allerlei gebied. Je raakt uitgeput en wil eigenlijk alleen nog maar slapen. Weg intimiteit, wat het voor je seksleven doet kun je wel raden. Het is een wonder dat mensen nog kinderen krijgen als ze er een hebben met zulke slaapproblemen".
 
Klaas verteld: "(echtgenoot van Inge) Vaak willen of kunnen mensen uit de omgeving het probleem niet begrijpen. Het slaap probleem van onze kinderen leidde tot problemen met
onze buren. Zij vonden het vervelend uit eigenbelang. Dat maakte het voor ons nog zwaarder omdat we wisten dat niet alleen wij, maar ook de buren last hadden van ons brullend kind. Uiteindelijk leidde dat zelfs tot een conflict, omdat ze ons wel eens even zouden vertellen wat we moesten doen. Het was volgens hen, ons probleem, dat de kinderen niet sliepen. Daar kregen ook wij samen weer ruzie door".
 
Mensen willen graag horen dat het goed met je gaat. Als je wat minder tijd hebt voor een ander omdat je jezelf maar net staande kunt houden, loopt je tegen een muur van onbegrip op. Deze situatie is zeker iets anders dan zomaar een nachtje niet door of slecht kunnen slapen. Ondanks alle problemen zien de ouders het als een lange tunnel waar ze doorheen moeten. Klagen helpt immers niets.
 
Onze hulpverlener hierover:
Wees ervan bewust dat het niet aan jou ligt. Probeer te overleven en zet je blik op oneindig en blijf met heel je hart van je slapeloze kinderen houden. Put troost en moed uit de wetenschap dat het straks tieners zijn die hun bed niet eens meer uitwillen.
 
Website tip: Opvoedtips en advies
 
Lichamelijke problemen zoals te weinig borstvoeding, darmkrampen door verkeerde voeding, ziekte, pijn, doorkomende tanden, kunnende oorzaak zijn dat een kind slecht slaapt. Een kind went snel aan de aandacht rond het slapen gaan. Daarom kunnen de slaapproblemen aanhouden wanneer het lichamelijke ongemak al over is. Peuters en kleuters zoeken vaak de grenzen op. Ze verzetten zich tegen het slapen gaan om te kijken wat er dan gebeurt. Het gevolg is soms een flinke strijd tussen ouders en kind. De reactie van de ouders is van grote invloed op het verloop van deze strijd. De oplossing voor slaapproblemen bestaat niet.
 
Ouders hebben immers ieder een eigen opvoedkundige aanpak. De problematiek is verschillend en wat bij het ene kind wel lukt, zal bij het andere absoluut niet effectief zijn en het moet ook bij je passen. Een ouder kan ervoor kiezen het kind te laten huilen om het zo te leren dat het geen aandacht kan opeisen met het slaapprobleem. Een ander gruwt daarvan en kiest ervoor juist bij hun kind te blijven zonder verder contact te maken met het kind. Zo wordt het gedrag begrensd, het kind voelt zich veilig met een ouder in de buurt en wordt zo geholpen bij het slapen gaan. Toch zul je, het bij je kind blijven, ook eens moeten afbouwen omdat het kind moet leren dat het kind, al is het alleen op zijn kamer in zijn eigen bed, zijn ouders dicht in de buurt zijn, wanneer het kind hun nodig heeft.
 
Tips voor jouw relatie:
 • Praten is belangrijk. Probeer niet krampachtig een vaste avond te plannen om bij te praten, maar pak de momenten die zich daar voor lenen.
 • Probeer afspraken te maken wie wat doet en wie kan rusten.
 • Accepteer van elkaar dat je moe bent.
 • Probeer te begrijpen dat vermoeidheid de oorzaak is van de onvermijdelijke ruzies die je krijgt.
 • Vorm 1 front naar de buitenwereld en realiseer je dat je er echt niets aan kunt veranderen.
 • Wees eenduidig in de aanpak naar je kind.
 • Accepteer dat je kind een voorkeur kan hebben voor papa of mama. Zie het niet als een persoonlijke afwijzing en verwijt het dan ook niet de andere ouder.
 • Probeer toch een keer je kinderen onder te brengen bij goede vrienden of grootouders die van het probleem op de hoogte zijn en daar begrip voor hebben en creŽer een time out voor jullie beiden. Al is het maar een kort weekendje.
 
Tips voor jezelf:
 • Als het kan, doe een dutje. Negeer het gevoel dat dit niet mag.
 • Schakel hulp in om rust te krijgen, moeder, vader, tante, vriendinnen of een goede buur.
 • Volg je gevoel. Als je denkt dat er iets mis is met je kind, ga dan naar een dokter, laat je niet afschepen. Je bent al vermoeid en daardoor eerder geneigd om de schuld bij jezelf te zoeken.
 • Een stevige huilbui doet wonderen. Dat is geen zelfmedelijden maar juist ontlading.
 • Vermijd, om nog langer ’snachts op de klok te kijken.
 • Goed bedoelde tips van moeders, schoonmoeder en overgrootmoeders zijn wat het is, goed bedoeld.
 • Kinderen leren snel hoe de wereld in elkaar zit, zeker als het om aandacht gaat. Hoe moeilijk het ook is: Als je, je kind uit bed haalt als het huilt terwijl er niets aan de hand is, leer je het kind dat het beloond wordt voor het huilen.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Ons kind is een huilbaby