Relatietip.nl
 

Leer communiceren met je partner.

 

Leer communiceren met je partner tijdens een ruzie of conflict in je relatie.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Leer communiceren tijdens een conflict of ruzie.
 
Oude pijn wordt voelbaar in hoe iets wordt gezegd en hoe iets wordt gehoord. Ruzie ontstaat altijd door hierop AVERECHTS te reageren. Als je averechts reageert pik je één kant van een signaal op. Het gaat om ogenschijnlijk onschuldige mededelingen of verzoeken (de inhoud van de boodschap) waarin een verwijt, beschuldiging, aanval, hatelijkheid, vernedering of eis verpakt zit - of te horen zou kunnen zijn. De klank van de stem die aangeeft hoe de boodschap moet worden verstaan.
 
Relatietips 'We gaan lekker wandelen' - 'We? Wie zijn we?' Je kunt ook vermoeden hoe 'ben je klaar?' moet klinken om als respons 'ik kan niet heksen!' te krijgen. Leren constructief ruzie maken begint met communiceren over de onderliggende emoties: angst, boosheid, verdriet.
 
Bijvoorbeeld: ja het klopt dat er een verwijt te horen was in mijn 'vriendelijke' verzoek. Ik ben gewoon weer eens boos omdat ik het gevoel heb dat ik altijd alles alleen moet
doen. Het helpt uiteraard als jij je eigen schaduw en de geschiedenis ervan kent - of bereid bent dit onbekende deel van jezelf te leren kennen.
 
De belangrijkste RELATIEVAARDIGHEID om te leren is om niet te verdwijnen in de emotionele laag maar op hartniveau aanwezig te blijven en snappen dat wat er op je afkomt een signaal is van oude pijn. Van jezelf - en van de ander. Als je kwetsbare zelfrespect niet meteen in het geding is maar je neemt het "hoog op" want je voelt je beledigd, onheus behandeld of te kort gedaan, bestaat de kans om te reageren op hartniveau, dus vanuit je gevoel.
 
Vermijdt het Heilige Gelijk en de SCHULDVRAAG. Zolang het gesprek daarom draait wordt niets opgelost.
 
RUZIES gaat zelden om de feiten - want die kun je alle kanten opdraaien. Beschuldigen en verwijten is wrok; je schuldig voelen hoort bij de schaamte positie. In het ongelijk gesteld worden / de schuld krijgen is voor de meeste mensen onverdraaglijk. Daarom is schuld bekennen ook zo moeilijk.
 
Bereidheid om uit je trots te stappen is nodig om weer in gesprek te komen. Om elkaar weer recht in de ogen te kijken. Uiteindelijk gaat het om een keus: gaat het jou om contact - of over gelijk krijgen? Je gram halen, je superieur voelen, het laatste woord willen hebben?.
 
Toegeven dat er inderdaad irritatie of nijd zat in je "vriendelijke verzoek" of "grappige opmerking" kan voor de ander al een hele opluchting zijn. Elke relatie is in principe helend als er op gevoelsniveau kan worden gecommuniceerd. Wees je bewust van de portie oude pijn die in elk contact actief kan worden. We hebben het hier dan over de bewuste druppel die de emmer heeft doen overlopen. Relatietips
 
Conflicten zijn signalen van oude pijn. Begin met je emoties te inventariseren: hoeveel procent bang, boos, verdrietig?
 
Emoties zijn gemakkelijk te herkennen door de toon van het bijbehorende taalgebruik iets te overdrijven. Dan wordt de klacht hoorbaar in "waarom moet mij dit overkomen"; de wrok in "voor mij steken ze toch ook geen poot uit"; de tranen in "hij heeft verder nooit meer naar me omgekeken".
 
Conflicten vermijden is relatie vermijden.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Leer communiceren met je partner