Relatietip.nl
 

Verslaafd aan chatten.

 

Mijn partner is verslaafd aan chatten. En heeft een chatverslaving.

Relatietip.nl
 

Discreet, veilig en betrouwbaar.

Wanneer het jou uitkomt.

 
Start lijn Onze hulpverleners lijn Wie zijn wij lijn Inloopspreekuren lijn Tips voor je relatie lijn Klik voor hulp
 
 
  navigatie Aanmelden hulpverleners
 
navigatie Aanmelden vrijwilligers
 
navigatie Ervaringsverhalen
 
navigatie Online groepssessies
 
navigatie Blog
 
navigatie Nieuws
 
navigatie Klachten
 
Volg ons op Twitter. Volg ons op Facebook.
 
Klik voor hulp.
 
 
Verslaafd aan chatten.
 
Spel of overspel?
Relatietips "Van de regen in de drup", zegt men wel eens. Maar de lijn wordt heel gemakkelijk doorgetrokken van een internetverslaving naar een chatverslaving.
 
Als je wilt weten of je internetverslaafd, computerverslaafd of chat verslaafd bent. En als je daar nog over twijfelt, stel dan jezelf de volgende vragen.
 
En beantwoord ze eerlijk met een duidelijk ja of nee:
 
 • De tijd uit de ogen verloren terwijl je online bent?
 • Boos en geagiteerd als je onderbroken wordt?
 • Check je de mail meerdere keren per dag?
 • Geïrriteerd als je niet online mag?
 • Ben je structureel online in plaats van verplichtingen na te komen?
 • Ben je liever online dan met vrienden?
 • Trek je niets aan van afgesproken tijdslimieten?
 • Lieg je over je online tijd of ga je eventjes als er niemand is?
 • Ben je vaker moe en/of geïrriteerd dan voordat je online ging?
 • Denk je vaak aan het internet als je niet bij de computer bent?
Chatten heeft zijn voordelen en zijn nadelen.
 
Voordelen:
Chatten is een uitkomst voor mensen die door omstandigheden aan huis zijn gekluisterd. Hierdoor stapt men toch even in de wereld van een ander en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Vind men een luisterend oor en kan men een deelgenoot maken van jou leven. Het voorkomt vereenzaming en is altijd nog beter dan achter de geraniums naar buiten te blijven staren. Er ontstaat een nieuw doel in je leven, want je weet precies waar en wanneer bepaalde personen er zijn en tijd hebben voor jou zodat je, je verhaal weer even kwijt kan. Of het nu een zinnig verhaal is of niet. Er is contact en daar gaat het vaak om.
 
Voor mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, contact gestoord zijn of moeite hebben met confrontatie aan te gaan betreffende mondelinge gesprekken, komen vaak tijdens een chat, helemaal los. Vooral omdat men denkt dat hun anonimiteit gewaarborgd blijft en wanneer zij het gesprek willen stoppen het een kwestie is van het aanklikken van een kruisje en weg is het gesprek. Hiernaast zijn er duizenden chat sites en er is altijd wel iemand online. Relatietips
 
De waarheid is echter dat je op internet niet anoniem bent: met cookies ben je overal te traceren. Er is ook geen werkelijk contact want je zit in feite met een scherm te communiceren wat niet leeft en jou niet kan zien voor de persoon die je werkelijk bent. Mensen raken bijzonder geïsoleerd en verwaarlozen allerlei activiteiten. Doordat iedereen het doet en het overal aanwezig is heeft het een schijn van normaalheid gekregen die niet klopt. Mensen
verliezen controle en gaan dingen ervaren, zien en doen die zij normaal gesproken niet zouden doen. De consequenties daarvan kunnen erg groot zijn.
 
Ervaringsverhaal
Voor Carolien heeft de chat een positieve rol gespeeld tegen eenzaamheid, vlak na haar scheiding. Ze heeft er echte vriendinnen aan over gehouden. Die ze ook daadwerkelijk regelmatig ontmoet en maken met zijn allen leuke uitstapjes.
 
Carolien heeft veel vreemde snuiters ontmoet op de chat. Ook veel getrouwde mannen die zich voor doen als single. Ze heeft wel een zintuig ontwikkeld waardoor ze dingen snel aanvoelt. Als iemand opent met de vraag: "wie heeft er zin in een spannend gesprek?" Dan weet ze al hoe laat het is!
 
Nadelen
Relatietips Voor veel mensen die in het gewone leven niet zo communicatief zijn, is de chat een veel gebruikte uitlaadklep. Sommige mensen kunnen zo verslingerd raken aan de chat dat je in sommige gevallen kan spreken van een geestelijke en een lichamelijke afhankelijkheid.
 
Wanneer je een afspraak maakt met een vriend of vriendin om te chatten, die je ook al buitenshuis regelmatig spreekt, weet je 100 procent zeker met wie je chat op dat moment. Maar wanneer je chat met een "onbekende" bekende, moet je nog altijd
maar afwachten of diegene werkelijk is die men zegt te zijn dat men is. Voor de een is het een kick om het niet te weten. Maar voor anderen is het vertrouwen behoorlijk beschaamd. En kunnen zich weer terug trekken in hun isolement.
 
Juist wat voor de 1 een voordeel is kan voor de ander dus een nadeel zijn. Bijvoorbeeld wanneer de persoon een heel laag zelfbeeld heeft en zich hierdoor dus heel anders voordoet dan dat hij of zij werkelijk is. Hier bedoelen we mee wanneer de persoon aangeeft slank te zijn terwijl men eigenlijk juist dik is. Of wanneer men aangeeft blond haar en blauwe ogen te hebben terwijl men zwart haar en bruine ogen heeft. Het wordt nog veel ernstiger wanneer men aangeeft single te zijn terwijl er in huis een vrouw met kinderen op dat moment gezamenlijk op de bank televisie zitten te kijken. Of wanneer de man aan het werk is om de centjes te verdienen zodat ook de rekening voor het internet betaald kan worden.
 
Vele forums staan er al vol mee met verhalen over partners die betrapt zijn op verhalen die niet kloppen. Partners de een ander verhaal vertellen dan dat het eigenlijk is.
 
Ervaringsverhaal
Ton was nooit een prater. Zes jaar gelden begon hij met chatten. Zijn vrouw dacht dat hij de computer leuker vond dan TV, dus maakte ze er geen punt van dat hij hele avonden achter het scherm zat. Ton en zijn chatvriendin bespraken niet alleen echtelijke ruzies. Hij schreef over zijn vrouw alsof zij een blok aan zijn been was. Maar gingen ze elkaar ook koosnaampjes geven. De chatrelatie was relationeel maar ook van seksuele aard. Zijn vrouw ontdekte dit doordat er ook op de gekste tijden en momenten de sms'jes binnen kwamen en Ton dit altijd weer afdeed, wanneer zijn vrouw vroeg wie en wat het was, met schouders ophalen en de opmerking dat het niet belangrijk was. Geen wonder dat haar het gevoel bekroop dat er misschien wel eens een ander in het spel zou kunnen zijn. Ja, een spel, zo noemde hij het. Het had voor hem geen enkele waarde en zijn vrouw moest er maar niets achter zoeken. Terwijl zijn vrouw juist een gevoel van overspel had. Ook al had hij de vrouw nog nooit ontmoet.
 
Voor Ton begon het chatten puur vanuit nieuwsgierigheid maar hij ging al gauw zijn grenzen verleggen. Het begint met: wat voor weer is het bij jullie? naar "hoe zie je er uit?" tot uiteindelijk pure cyberseks". Internet verandert de definitie van seksualiteit: naast de aardse lichamelijke seksualiteit ontstaat een nieuwe werkelijkheid van cyberseks.
 
Hoe doorbreken we een chatverslaving:
 1. Na de schok van ontdekt en of betrapt te zijn en anderzijds, het gevoel dat je vertrouwen beschaamd is en dus geconfronteerd word met "overspel", is het verstandig om eens rondom de tafel te gaan zitten. Samen een gesprek aan te gaan waar eerlijk en openheid boven aanstaat. Je geheim is geen geheim meer en beantwoord de vragen die je partner heeft volledig.
 2. Het mooiste zou zijn dat dit gesprek plaats vindt waar er geen mogelijkheid is om weer achter de computer te gaan zitten, zodat ook opdat gebied enige rust ontstaat.
 3. Wanneer de partner in alle eerlijkheid verteld dat er nooit daadwerkelijk contact is geweest, accepteer dat dan en blijf niet hangen in je eigen angsten en wantrouwen. Het terugkrijgen van het vertrouwen in je partner zal enige tijd kostten, neem die tijd en breng het geduld op. Blijf alle vragen die een partner heeft, beantwoorden.
 4. Wanneer er toch weer gechat gaat worden doe dat dan samen, maar zeker niet meer stiekem en enkel wanneer alleen wanneer de andere partner weg is of in bed ligt.
 5. Vertel op welke site en met wie je gechat hebt en waarover het gesprek gegaan is.
 6. Hou dus niets meer verborgen voor elkaar.
 7. Spreek tijden af, wanneer er gechat kan worden en het tijdsduur van de chat. Gebruik desnoods een eierwekker maar let in ieder geval op de klok. Maak er geen nachtwerk meer van.
 8. Wanneer een relatie dusdanige schade heeft opgelopen door het internet/chat gedrag adviseren we om eens een gesprek aan te gaan met je huisarts die je door kan verwijzen naar instanties die je kunnen en willen helpen om in eerste instantie je relatie weer beter op de rails te krijgen.
 
Terug naar het overzicht relatietips >>>
 
 
 
| Gedichten |  Disclaimer |  Horoscoop |  Contact |  Weblog |  Links |
 
© Error Error Error Relatie tips - Verslaafd aan chatten